PHILIPS MASTER PL-S lampen zijn veel gebruikte 'spaarlampen' in passages en entrees ! Vaak word een PL-S lamp in portalen gebruikt of als nachtlamp aan gevels toegepast. Deze armaturen zijn uitgevoerd met de PL-S 2pin (G23) of de PL-S 4pin (2G7)lamp. PLS lampen zijn zeer energiezuinige spaarlampen.

G23 lampvoet. Gebruikt bij Philips pl-s en Osram dulux s= 2 pin       2g7 lampvoet. Gebruikt bij Philips PL-S 4pin en Osram Dulux S/E  = 4 pin

PL-S lampen met 2 en 4 koperen pinnetjes zijn niet uitwisselbaar gezien deze anders opgestart worden. Klik hier om hier meer over te weten.

- PL-S 2 pin heeft de starter in de lamp gebouwd en werkt met een conventioneel VSA. - PL-S 4 pin is maakt gebruik van een elektronische VSA is dan ook eventueel dimbaar mits het juist VSA is toegepast. Andere wattages van dit type PL-S lamp zijn niet uitwisselbaar.

Bezig met zoeken...

Bezig met zoeken naar

plc-armatuurkl

 

PHILIPS MASTER PL-S lampen zijn niet uitwisselbaar wat betreft wattages. Er is een uitzondering en dat is de 5W en 7W. Dit wil in de praktijk nog wel een lukken. Hetzelfde geldt voor de 7W met de 9W.  

Geschiedenis van de PL-S (2pin) lamp. De Philips PL-S familie was de eerste lijn van compacte fluorescentielampen ontworpen voor niet-retrofit-toepassingen, het gevonden idee waarop vrijwel alle compacte fluorescerende lampen zijn gebaseerd. Het werd ontwikkeld als een compacte alternatief voor miniatuur TL fluorescentielampen welke gewoonlijk wordt in huishoudelijke toepassingen, bijvoorbeeld onder kasten en voor het verlichten van kleine gebieden gebouwd in meubilair.

Met de compacte vorm en geïntegreerde starter-switch hoopte men dat een nieuwe generatie van armaturen zou worden opgezet rond het kleiner wordende lamp, genoeg om in te breken in de toepassingen waar eerder een gloeilamp geschikt zou zijn geweest. De PL-S lampen bieden een soortgelijke licht opbrengst en kleur kwaliteit die van gloeilamp producten, maar gemiddeld acht keer langere levensduur en verbruik van slechts een kwart van de elektriciteit. De wattages van 5W, 7W, 9W en 11W komen ongeveer overeen met de lichtopbrengst van 25W, 40W, 60W en 75W lampen. Een 13W versie wordt aangeboden voor de Amerikaanse markt.

Een eenvoudige push-fit G23 2-pins lampvoet is gemeenschappelijk in het hele assortiment, en binnen het vierkant plastic gedeelte is gehuisvest in een standaard glow-bottle starter en een radio interferentie onderdrukkings condensator. Dit vereenvoudigd de bedrading van het armatuur te beperken de grootte en complexiteit van de lamp.

De opneming van de condensator in parallel met de starter, belet deze lampen voor gebruik in DC circuits, hoge frequentie voorschakelapparaten, of noodverlichting systemen wordt gebruikt. Voor deze toepassingen, werd een starterloze lamp met een 4-pin lampvoet enkele jaren later aangeboden.

Philips Sense and Simplicity