Hoelang gaat een lamp mee ?

..., dat hangt van een aantal factoren af:

1) Hoe vaak wordt deze geschakeld ?

Fluorescentie en gasontladingslampen lijden veel meer van vaak schakelen (meer als 12 keer per dag) dan halogeen, LED en gloeilampen .

2) Hoe wordt deze geschakeld ?

TL-lampen, halogeen en gasontladingslampen gaan beduidend langer mee wanneer deze elektronisch worden opgestart. Zeker wanneer hier een zo genaamde softstart op zit.

3) Wat is de omgevingstemperatuur ?

Fluorescentie lampen kunnen slecht tegen koude. LED doet het juist beter bij koude maar slijt juist harder wanneer het warmer is.

4) Zijn er veel trillingen ?

Een gloei en halogeen lamp zijn erg gevoelig voor trillingen waardoor ze vaak vroegtijdig kapot gaat. Dit is vaak het geval bij bijvoorbeeld winkels of huizen die aan een winkelstraat staan waar veel zwaar verkeer doorheen rijdt.

Men ziet dat dus de levensduur van iedere lamp beïnvloed wordt door de omgeving.

Hieronder een voorbeeld van een "prestatiediagram" van een TL lamp. Men ziet dat deze een stuk langer mee gaat met een voorverwarmde elektrische start op een elektronisch VSA dan met een "oud" conventioneel VSA (voorschakelapparaat). Ook speelt hier het aantal schakelmomenten een rol. Men gaat hier uit van een omgevings temperatuur van 25 graden Celsius.